Jótékonyság

Mi is az ESA Jótékonysági alap?

A jótékonysági alapot az ESA dolgozói alapították és elhatározták, hogy minden hónapban a fizetésükből hozzájárulnak az alap működéséhez, segítve ezzel a rászorulókat. Ez a nemes cselekedet összehoz olyan embereket, akik törődnek másokkal, és segíteni szeretnének azoknak, akiknek erre szükségük van. Jelenleg az alapítványnak 35 tagja van. A társaság maga is támogatja az alapítványt, megduplázza az összeget, amit a tagok gyűjtöttek össze.

Kiknek segítettünk eddig?

Az alapítványnak köszönhetően 2005 májusában Renata aki gyeremekkora óta bénult, lehetőséget kapott arra, hogy az akkor egyetelen lehetőségnek tűnő intézeti ápolás helyett otthon, szerettei környezetében töltheti napjait, egy szakápoló felügyelete mellett.


 
2005 szeptemberében Jirka egy kerekesszéket kapott az alapítványtól. Jirka súlyos testi - és értelmi fogyatékos. Az új széknek köszönhetően élvezheti a szabadlevegőn való sétákat.

2006-ban a Stepanek család megsegítését kezdtük el. Lányuk, Petrusaka 6 hónapos kora óta, egy vedőoltás következményeként beteg. Jelenleg 10 éves, súlyos testi és értelmi fogyatékos. A költégvetésben eszközölt változtatások miatt az addigi napi 8 óráról 1 órára rövidült a szakképzett ápoló látogatása. Az biztosítás ennyit engedett finanszírozni. Az alapítvány felajánlotta, hogy fedezi a kiesett a összeget.

2006-ban egy zsúrkocsit vásároltunk Verunkának. Verunka 18 évesen autóbalesetben sérült meg, egy évig kómában feküdt, majd újabb egy évbe telt, mire hazakerült. Jelenleg is mások segítségére szorul. Az állítható magasságú kocsi nagyban segíti mindennapjait .

2007-ben egy speciális kerekesszéket vásároltunk a 10 éves Anetkának. Anetka DMO-ban szenved. Nem képes egyedül semmilyen tevékenységet végezni, folyamatos figyelemre szorul. A társadalombiztosítás nem finanszírozta a szék vásárlását.2007-ben egy hasonló széket vásároltunk a 8 éves Radek számára. A szék segítségével Radek nap mint nap élvezheti a napsütést, mindennap bajárhat a Koralek iskolába Kladnoban.


 
 
Az alapítvány tovább folytatta az együttműködést az iskolával. Sok gyermek szenved súlyos betegségben, és mi segíteni szeretnénk nekik. 2008-ban az 5,5 éves Elizabeth-et segítettük hozzá ahhoz, hogy intézeti kezelést kaphasson. Elizabeth nyitott gerinccel született és állandó kezelésre szorul. A család anyagi helyzete nem tette lehetővé az állandó intézeti kezelést,  de az alapítvány ebben is tudott segíteni.

 

Köszönetnyílvánítás 2009-ből

2009 Január 18-án valaki ellopott tőlunk 10000 Cseh koronát. A pénz szénre, tűzifára és gyógyszerekre volt félretéve Marek Kryzan részére. Az ügyet jelentettük a rendőrségen, de sajnos eddig semmi eredmény. Hála az alapítványnak sikerült szenet és fát szereznünk a télre. Nagyon sokat segített rajtunk és ezért örökké hálásak leszünk.

Köszönettel Jana Jiraskova(ápolónő).

2009 áprilisában egy állítható széket vásároltunk a 3,5 éves Vasek Laun számára. Vasek neorofibromatózisban szenved. Ő egy fantasztikusan élénk fiú sajnos rendkívül alacsony kincentrációs képességel. Ahhoz, hogy csinálhasson valamit, nagyon kell koncentrálnia, vagy pedig erősen rögzíteni kell, hogy mozgása kontrollálható legyen. Egy ilyen célokra alkalmas szék nagyon drága, és a család számára elérhetetlen volt.

2009 novemberében inzulin injenció készletet vásároltunk 10 éves Roman Masek számára. Romannal az 1-es típusú diabéteszt diagnosztizálták 2009 májusában, azonnal kórházba került. Doktorok és nővérek odaadó csapata egy hónapon keresztül tanította neki, hogyan lehet ezzel a betegséggel élni. Jelenleg Romannak napi 5x injekcióra van szüksége. Az biztosító 10 használatra tervezett tűt támogat de sajnos ez legjobb esetben 6-ot bír ki. A 6. után minden injekció fájdalmas a tű elgörbülése és egyéb az elhasználódásból eredő okok miatt.

2009 decemberében egy Trion típusú elektromos levegőtisztítót vásároltunk a 17 éves Kacka számára. Kacka Wegner’s granulomatosis-ban szenved, ami az ereket, a vesét, tüdejét, bőrét és ízületeit is befolyásolja. A kezelés komplikált és rendkívül legyengíti Kacka szervezetét, amiért rendszeresen kórházba kell járnia immunterápiára. A készüléknek köszönhetően Kacka most már otthon is védve van a levegőben szálló káros anyagoktól.


2010 novemberében az alapítvány segítséget nyújtott Jaroslav Vrúbal számára, aki 2006-ban bénult meg. Teljes teste lebénult. Az alapítvány egy speciális fém rámpát szerzett be számára, mely segítséget nyújt az autóba való beszálláshoz.2010 karácsonyán ajándékokat adtunk át Teimerová asszony részére a központunkban. Ez volt talán eddig legemócionálisabb pillanat az alapítvány életében. A boldog gyermekek arca mindent feledtet.
Petr (13) fényképező
Jan (5): Lego city
Lucinka (8): scooter(hallássérült)
David (12): digitális képkeret
Adélka (2,5): játékkonyha és Lego
Zdeněk (14): társasjáték
Eva (9):mobiltelefon látásukban korlátozottak számára
Veronika (12):mobiltelefon látásukban korlátozottak számára

Mi vezérel minket?

Közel szeretnénk lenni azokhoz, akik rászorulnak, és segítséget nyújtani abban, amiben az állami intézmények nem tudnak, könnyebbé téve ezzel azoknak az életét, akiknek minden nehezebb. Meggyőződésünk, hogy még a legkisebb összeg is segíthet, és gyökeresen megváltoztathatja az emberek életét.
Mi az alapítványnál a következőt valljuk:


Segítenünk kell, amikor csak tudunk...